Het schip liep in september 2011 op de Kleine Belt bij Denemarken als het ware voorgeprogrammeerd aan de grond.
‘Betrokkene heeft niet gehandeld zoals een bekwaam kapitein betaamt, waardoor de veiligheid van de opvarenden, het schip met haar lading en de omgeving in gevaar is gebracht,’ aldus het college, onder voorzitterschap van mr. D. Roemers.
Deze schriftelijke uitspraak is het vervolg van de zitting in maart, waarop de kapitein niet verscheen, maar zich liet vertegenwoordigen door zijn raadsman.
Eerder, eind vorig jaar, kreeg de tweede marof van de 'Ennio Marnix' al een tuchtmaatregel opgelegd voor de gronding. Zij had toen de wacht. Toen, en ook nu weer, was er sprake van twee waypoints die op miraculeuze wijze zouden zijn versprongen in het elektronische kaartsysteem Ecdis. Maar er was veel meer aan de hand, aldus het college in zijn uitspraak.
‘Voorafgaand aan de gronding en de reis heeft de kapitein onvoldoende de reisvoorbereiding gecontroleerd of laten controleren, waardoor de voorgestelde koers over een diepte ging die ongeschikt was voor de diepgang van het schip.
‘Betrokkene heeft als kapitein geen uitkijk geplaatst tijdens de donkere uren en varend in kustwateren met de aanwezigheid van veel gevaren voor de navigatie.’
Betrokkene wordt verweten dat hij aldus heeft gehandeld in strijd met de volgende voorschriften en bepalingen: ‘Op 4 september 2011 omstreeks 01:50 uur is het Nederlandse zeeschip Ennio Marnix op de Kleine Belt in Denemarken op de ondiepte Hesteskoen aan de grond gelopen. Betrokkene had omstreeks 24:00 uur de wacht overgegeven aan de maritiem officier. Betrokkene had tevoren niet vooruit gekeken naar waypoint 60, waar een koerswijziging diende plaats te vinden, en ook niet vooruit gekeken naar de verdere vaarweg naar waypoint 61 en niet opgemerkt dat deze koers over een ondiepte zou voeren die ongeschikt was voor de diepgang van het schip.
‘Betrokkene is er kennelijk blindelings van uitgegaan dat de waypoints, koersen en tracks vooraf goed waren ingevoerd, zodat het schip varend op het automatische besturingssysteem (track control) het traject zonder problemen zou kunnen afleggen.
‘Betrokkene stelt de reisvoorbereiding, waaronder de invoering van de nodige gegevens in de Ecdis, gecontroleerd te hebben. De controle van de reisvoorbereiding was ook de taak van betrokkene, zoals hij ook zelf stelt.’
‘Ten onrechte was de routeplanning met gecontroleerde en goedgekeurde waypoints en koersen niet afgedrukt en in papieren vorm op de brug aanwezig. Ook dit hoort bij een goede reisvoorbereiding.
Nu de 'Ennio Marnix' alshetwarevoorgeprogrammeerd naar de gronding is gevaren, moet de kapitein een ernstig verwijt worden gemaakt met betrekking tot de controle vandezevoorprogrammeringen van de verdere reisvoorbereiding.
Gezien de ernst van de gebleken gedragingen is een schorsing van de vaarbevoegdheid op zijn plaats. Het niet plaatsen van een de uitkijk is in de schorsing verwerkt, maar zou op zich zelve niet tot een schorsing hebben geleid.’ De complete uitspraak is te vinden op www.tuchtcollegevoordescheepvaart. nl onder Agenda.
Bron: SCHUTTEVAER
Eerder te IJmuiden onderweg naar de Middensluis
met latere bestemming de Westhaven
ENNIO MARNIX
Bouwjaar: 2011, imonummer: 9356567, brt: 2999
Eigenaar: Ennio Marnix Shipping C.V., Emmen
(G. de Jonge, Emmercompascuum)
Gebouwd: Dong Feng Shipyard Ltd., Hangzhou / 756
Afgebouwd: bij Veka/Bijlsma Shipyard B.V., Lemmer
Roepnaam: PCJX
© Marcel Coster – IJmuiden • Coster Maritieme Fotografie