Nieuws en foto's van de Nederlandse zeescheepvaart
Tewaterlating 21 december 2004

Transport en hijsen van twee drukvaten

Wagenborg heeft onlangs het transport en het hijsen van 2 grote drukvaten (190 en 360 ton) uitgevoerd in opdracht van Chemgas Shipping uit Rotterdam.

Deze klant laat een nieuwe coaster bouwen bij een werf aan het Groningse Winschoterdiep. Het hart van deze coaster, de 2 drukvaten voor het vervoer van onder druk vloeibaar gemaakte gassen, werden echter in Willebroek (België) gebouwd. Om deze vanaf daar in de coaster in het Winschoterdiep te krijgen is een uitgelezen klus voor Wagenborg.

In Delfzijl werd de Wagenborg Barge 1 geprepareerd om de vaten op te kunnen rijden in Willebroek. Nadat het ponton daar aankwam met de binnenvaartslepers Waterpoort en Waterlelie, werden de vaten in een dag op het ponton gereden. Hierna kon het zeevasten beginnen, door de hoogte van de vaten konden deze namelijk niet via binnenwater tot op het Winschoterdiep komen.

Toen de drukvaten vast stonden op het ponton, werd deze tot aan Rotterdam gesleept met de Waterpoort en Waterlelie. Vanaf hier kon de zeesleper Waterman het transport verder brengen over zee naar Delfzijl. Hier werd hij op de Westereems opgevangen door de Watergeus waarna zij hem samen over konden geven aan weer de Waterpoort samen met de Waterstad.

Deze brachten hem gelijk door over het Eemskanaal naar Groningen.
Daar stond al een 700ton mobiele kraan op te bouwen om de drukvaten later samen met de bok Triton in de coaster te kunnen hijsen.

De nieuwbouw coaster, Seferina, werd daarop van de werf in Foxhol naar Groningen gesleept. Hier was de Triton inmiddels ook aangekomen en kon gelijk het kleine vat (190 ton) in de Seferina hijsen. De volgende ochtend werd begonnen met het inpikken van het grote vat (360 ton) door de 700ton mobiele kraan en de Triton.

Gezien het grote gewicht kon deze niet alleen met de Triton gehesen worden en werd dit gedaan door middel van een tandemhijs. De afstemming tussen kraan en bok liep gesmeerd en in niet al te lange tijd kwam het vat los van zijn zadels op de Wagenborg Barge 1.

Het ponton werd vervolgens vooruit gesleept door de Waterpoort waarna de Waterstad de Seferina onder het vat kon leggen. Gecontroleerd werd het drukvat weer naar beneden gelaten en in de coaster geplaatst.
Daarna werd de coaster weer naar de werf gebracht om afgebouwd te worden.

Bron/foto Wagenborg.com

2802032277

29 januari 2015 terug bij de bouwwerf,
de geplaatste tanks zijn duidelijk te zien

SEFARINA
Bouwjaar 2014, imonummer 9715701, grt 2929
Eigenaar Chemgas Shipping B.V., Rotterdam
Gebouwd Shipyard Constructions
Hoogezand Nieuwbouw B.V., Foxhol / bouwnummer 14
LxBxH 87.18 x 14.80 x 6.20 meter
Vermogen 1836 pk, snelheid 12.0 knoop

© Koos Goudriaan

Sefarina-'15(5)-2929gt-Imo-

Sefarina-'15(4)-2929gt-Imo-