Nieuws en foto's van de Nederlandse zeescheepvaart
Tewaterlating 21 december 2004

KD Workboats bouwt Javelin 22.22

Javelin International presenteerde afgelopen vrijdag de Javelin 22.22,
een zeewaardig multifunctioneel werkschip.

De Javelin, gebouwd door KD Workboats, is specifiek ontworpen voor crew tendering, hydrografisch en seismologisch onderzoek en survey activiteiten. Het eerste vaartuig, genaamd de Guardian, is gebouwd in opdracht van Braveheart Shipping en werd gedoopt door Caroline Hakvoort.




De Javelin 22.22 is het eerste werkschip ter wereld dat is uitgerust met een gyro-stabilisatiesysteem. ‘Dit stabilisatiesysteem, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Seakeeper, wordt doorgaans uitsluitend in superjachten geplaatst’, stelt Javelin directeur Jelle Hakvoort. ‘Maar een rustige ligging is niet alleen plezierig voor de bemanning van een luxe jacht. Het is ook uitermate belangrijk voor het goed kunnen uitvoeren van survey werkzaamheden. De gyro, die in het schip is geplaatst, elimineert namelijk schommelingen zonder daarbij een luchtstroom onder het schip te creëren en maakt het daardoor mogelijk tot een golfhoogte van 4 meter hele nauwkeurige metingen te verrichten.’ Werkschepen zonder een dergelijk systeem moeten hun survey activiteiten bij golfhoogtes vanaf circa 2 meter staken.

De meeste schepen die worden gebruikt voor crew tendering kunnen slechts beperkt worden ingezet vanwege een te hoge golfslag.
Bij de Javelin 22.22 kunnen medewerkers zelfs bij golven tot twee meter hoogte veilig overstappen van boord naar hun werkplek. ‘Dat is mogelijk dankzij de combinatie van het gyro-stabilisatiesysteem en het Dynamic Positioning systeem’, legt Hakvoort uit. ‘Met behulp van het DP houdt de Javelin met gebruik van de eigen schroeven haar positie en koers automatisch constant. De gyro van Seakeeper zorgt vervolgens voor de stabiliteit.’

Hoe stabiel het schip is, bleek ook afgelopen vrijdag. Na de doop werd de aanwezigen de mogelijkheid geboden een rondvaart aan boord van de Javelin te maken. Ondanks een forse wind, kracht 5, en zonder gebruik van de stabilisator, had het schip weinig hinder van de golfslag.

De Javelin is een multifunctioneel schip. ‘Het is geschikt voor crew tendering, survey werkzaamheden, aanleg en onderhoud van windmolenparken en ROV- en duikwerkzaamheden’, vertelt Hakvoort. ‘Wij hebben het schip specifiek ontwikkeld om tot voorbij de 200 mijlszone te kunnen opereren. Een groter werkgebied brengt met zich mee dat de bemanning soms langere tijd op zee zal verblijven.
Daarom beschikt de Javelin niet alleen over veel werkruimte en zitplaatsen maar ook over acht slaapplaatsen, twee toiletten en een douche, een watermaker en een volledig uitgeruste keuken.’

26 juni 2012 te IJmuiden de nieuwste aanwinst van Braveheart Shipping,
de GUARDIAN, thuishaven Urk.
Onderweg naar de Vissershaven, ze zijn bezig met een paar proefvaarten

© Marcel Coster - IJmuiden Coster Maritieme Fotografie