Nieuws en foto's van de Nederlandse zeescheepvaart
Tewaterlating 21 december 2004

Innovatieve toepassingen aangebracht op ms Tridens

De medewerkers van Maaskant Shipyards Stellendam, onderdeel van Damen Shipyards Group, zijn trots dat ze aan een groot renovatiekarwei aan de werf in Stellendam mogen werken.

De trots in de uitvoering van het project aan het onderzoekschip 'Tridens' (lengte 73 meter, breedte 14 meter) van de Rijksrederij – is zo mogelijk vakmatig nog groter. Dit vanwege diverse innovatieve toepassingen.

De meest in het oog springende voorbeelden van innovatieve toepassingen zitten in de montage van het uiterst moderne Simrad sonar- en echoloodsysteem in de “drop keel” en de “drop keel” zelf.

De betrokkenen bij het reparatieproject zijn beslist niet over één nacht ijs gegaan. Ze bezochten het onderzoekschip 'Celtic Explorer' dat in Ierse en internationale wateren onderzoek doet naar de visstand, om te bepalen welke toepassingen ze zelf aan de 'Tridens' zouden kunnen doen.

De fabricage en plaatsing van de trunk – een soort liftschaft waarin de dropkeel tot op drie meter onder het schip kan zakken – heeft 27 werkdagen in beslag genomen. Vervolgens moet alle te leveren Simrad apparatuur en multibeam voor de drop keel en de meetkamer worden gemonteerd.
De medewerkers van de Rijksrederij zijn daarbij nauw betrokken.

Maaskant Shipyards zet alles op alles om het omvangrijke karwei
2 maart 2015 te hebben afgerond. Dan moet het onderzoekschip een aantal vernieuwde hutten voor de bemanning hebben en alle onderdelen voor voortstuwing van het schip zijn nagelopen. Bron MaritiemNieuws.nl

Te IJmuiden onderweg vanuit de Vissershaven naar zee

TRIDENS
Bouwjaar 1990, imonummer 8821852, gt 2199
Eigenaar Rijkswaterstaat Rijksrederij, 's-Gravenhage
Werf B.V. Scheepswerf & Machinefabriek 'De Merwede', Hardinxveld / 653
LxBxH 73,54 x 14,08 x 7,70 meter
Vermogen 4348 pk, snelheid 17,5 knoop, roepnaam PBVO

© Ruud Coster COSTER MARITIEME FOTOGRAFIE

007